Hallo werkgevers, casemanagers & Arbowereld

Direct na de invoering van de Wet verbetering Poortwachter maakte ik in 2002 een vliegende start in verzuimmanagement. De continue veranderingen binnen mijn vakgebied in combinatie met mijn eigen nieuwsgierigheid hebben mij de afgelopen (tropen)jaren scherp en enthousiast gehouden; ik heb een mooi en dynamisch vak en dat wil ik met ArboShock graag uitdragen!

Vanaf 2002 ben ik vanuit bijna elk perspectief actief in verzuimmanagement : de ‘interne’ arbodienst, de externe arbodienst, de verzuimcentrale, de zorgverzekeraar en de inkomensverzekeraar. Bij mijn eerste werkgever binnen het vakgebied is het ‘eigen regie-model’ mij met de paplepel ingegoten. Ik heb hier ervaren hoe krachtig het resultaat kan zijn als een werkgever werkelijk de eigen regie pakt. Elke externe schakel die hierbij wordt toegevoegd, zorgt voor een potentiële verzwakking van de betrokkenheid en daarmee het resultaat. Je kunt dan ook rustig stellen dat het meest werkzame bestanddeel van verzuimmanagement AANDACHT is en dit ingrediënt heeft de grootste impact als het rechtstreeks en vanuit directe betrokkenheid wordt ingezet.

ArboShock is ontstaan uit de verbazing, verwondering, verbijstering en soms zelfs verontwaardiging die het bestel van arbodienstverlening, wetgeving en sociale verzekeringen bij mij oproept. Als je een keer dit Nederlandse systeem aan een buitenlander probeert uit te leggen (dat heb ik verschillende keren gedaan), dan wordt je geconfronteerd met ongeloof. In de ogen van een ‘buitenstaander’ hebben we een absurd sociaal bestel!

Met ArboShock wil ik een platform bieden voor opruiende ideeën, gepeperde meningen, bespiegelingen, analyses, modellen, instrumenten en inspiratiebronnen. Dit alles doordrenkt van ‘gezond verstand’ en mijn persoonlijke visie. Een beetje Rock & Roll, schwung en relativering in een vakgebied dat wordt gekenmerkt door dodelijke ernst. Waarom? Omdat ik nou eenmaal graag mijn kennis met collega’s deel …….. maar dan wel op geheel ‘eigen wijze’! Alles wat je op ArboShock leest komt trouwens voort uit mijn persoonlijke mening en hoeft niet samen te vallen met de visie van mijn werkgever.

Alhoewel de naam ArboShock mogelijk anders doet vermoeden zal ik vooral aandacht besteden aan verzuimmanagement (in de breedste zin van het woord) en duurzame inzetbaarheid. Op de overige vormen van arbodienstverlening mogen anderen hun tanden stuk bijten. Uiteraard niet persoonlijk bedoeld, maar de overige gebieden laten mijn hart nou eenmaal niet sneller kloppen!

Input en feedback zijn natuurlijk van harte welkom. Reageer, geef aanvulling, laat weten wat je van mijn posts vindt, kom met ideeën of verzoeken en inspireer mij!

 

Veel leesplezier,

 

Jurgen van der Baan

nl.linkedin.com/in/jurgenvanderbaan/

Actuele links en artikelen plaats ik vaak in de ArboShock LinkedIn-group

Een gedachte over “Hallo werkgevers, casemanagers & Arbowereld

  1. Heb je destijds al voorspeld dat je dit ging doen. Ziet er goed uit. Gefeliciteerd. Je bent zo langzamerhand een autoriteit op dit vlak!! Tijd voor je eigen bureau. Het ga je goed. Hoop je snel weer eens te zien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *