De 10 geboden van Verzuimmanagement

Iedereen is gek op lijstjes, ik verslind ze zelf ook! Als onderdeel van ArboShock presenteer ik je dan ook een lijstje in de vorm van ‘De 10 geboden van Verzuimmanagement’.

Het wordt wat mij betreft een dynamisch lijstje waar ik aan blijf schaven tot het in mijn ogen ultiem is. Als ik dat doel heb bereikt zal ik dat op deze inleidende pagina vermelden ….. Nu eerst maar eens de 10 bereiken: werk in uitvoering!

  1.   Gij zult niet afwachten
  2.   Gij zult niet op de stoel van de bedrijfsarts plaatsnemen
  3.   Gij zult u echter ook niet achter uw bedrijfsarts verschuilen
  4.   Gij zult belastbaarheid en niet de klachten als uitgangspunt nemen
  5.   Gij zult doordacht handelen 
  6.   Gij zult vroeg interveniëren
  7.   Gij zult SMART-e afspraken maken 
  8.   Gij zult de aandacht vasthouden 
  9.   Gij zult doorpakken 
  10. Gij zult de relatie bewaken 

Vrij vertaald betekent het bovenstaande het volgende voor de manager:

Stel je actief op, laat medische beoordelingen en adviezen over aan de bedrijfsarts, neem je eigen verantwoordelijkheid en verschuil je daarbij niet achter anderenStaar je niet blind op ziekte, maar zoek in overleg naar mogelijkheden. Handel op basis van feiten, niet op basis van aannames. Onderzoek of je door middel van een interventie reïntegratie en/of herstel kunt bevorderen. Bewaak de voortgang in de reïntegratie door SMART-e afspraken te maken; dat is namelijk altijd mogelijk. Zorg dat een werknemer ook bij lang verzuim de aandacht blijft krijgen die hij verdient. Schrik niet terug voor disciplinaire maatregelen als deze nodig zijn. Drijf zaken niet op de spits en hou daarmee de drempel naar terugkeer laag!

 

2 gedachtes over “De 10 geboden van Verzuimmanagement

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *